duminică, 19 februarie 2017

Cum fac singură o lenjerie pentru pat (partea a II-a)

Vezi secțiunea anterioară Cum fac singură o lenjerie pentru pat (partea I)

4.     Croirea materialului
Se măsoară pe lungime 234 cm, se pune un semn cu creta și apoi se măsoară și restul de material pentru a verifica dacă materialul pentru pilotă este corect.  Se crestează la margine în dreptul semnului făcut cu creta, se trage un fir și se taie (pe lățime) fâșia de material pentru cearceaful de pat mergând cu lama foarfecii exact pe urma firului tras (vezi imaginea de la secțiunea Pregătirea materialului). La fel se procedează pentru tăierea materialului, pe lungimea de 416 cm, lat de 208 cm necesar pentru plicul pilotei.
5.     Coaserea cearceafului de pat
Pentru cearceaful de pat, este necesar un tivul de jur împrejur. Va fi descris, în continuare, tivul dublu întors. Acest mod de a lucra tivul se utilizează și pentru fețe de masă sau la fuste (colțul tivului de la șlițul fustei)

Pentru tiv se marchează cu creta o linie, pe contur, la o distanță de 2,5 cm de margine, pe dosul materialului. La colț, se pliază materialul pe diagonală (față pe față) și, având la vedere dosul materialului și se îndoaie colțul, până la linia trasată la 2,5 cm și se trasează o linie cu creta pe lângă colț, așa cum se vede în imaginile de mai jos.

Se lasă liber colțul și pe linia trasată cu creta se coase la mașină un tighel, așa cum se vede în imagine...ase începe tighelul la 5 mm de la marginea materialului și se termină la muchia de îndoire pe diagonală materialului.  
Apoi se taie colțul cu foarfeca cât mai aproape de tighel, cam la 2 mm (acest colț este în plus și va deranja la îndoirea tivului).

Se îndoaie o margine de 5 mm: așa cum este materialul cu dosul spre exterior, îndoim această margine spre exterior și tragem un tighel cât mai aproape de margine.
Apoi se întorc toate colțurile pe față și se îndoaie tivul de 1,5 cm pe tot conturul. 
Se tighelește tivul la mașină cam la 12 mm de margine. Se calcă și se presează bine marginea tivului.


Continuare: Cum fac singură o lenjerie pentru pat (partea a III-a)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu