luni, 2 ianuarie 2017

Floarea africană (motiv hexagonal croșetat)

Motivul croșetat în formă hexagonală este foarte potrivit pentru crearea unor piese de îmbrăcăminte sau pentru casă, cuverturi, fețe de masă, bluze, eșarfe etc.

Voi descrie această simpatică floare, pentru care puteți alege culorile pe care le doriți.
Începem lucrul folosind inelul magic (așa cum l-am descris în Inimioare croșetate - mărțișoare  ).
Rândul 1. Lucrăm cu ață galben intens (chiar oranj). Pe inelul magic lucrăm 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 1 ochi de lanț, *2 piciorușe lungi, 1 ochi de lanț*. Repetăm secvența dintre cele două semne * de 5 ori. Strângem bine inelul magic astfel ca centrul să fie un cerculeț cât mai mic, apoi închidem rândul cu un ochi alunecat (picioruș orb - așa cum am descris în Simboluri utilizate în diagramele lucrului croșetat) lucrat în cel de-al treilea ochi de lanț de la începutul rândului. Tăiem firul.


Schimbăm culoarea de fir în albastru închis.
Rândul 2. Tragem cu croșeta, în dreptul ochiului alunecat lucrat cu ață galbenă, o buclă de fir albastru, care o vom avea pe croșetă. Croșetăm 3 ochiuri de lanț. Continuăm cu 1 picioruș lung, 1 ochi de lanț, 2 piciorușe lungi - toate se vor lucra trecând croșeta pe sub ultimul ochi de lanț de la rândul 1 (înainte de închidere). Continuăm cu *2 piciorușe lungi, 1 ochi de lanț, 2 piciorușe lungi* - toată secvența o lucrăm trecând croșeta pe sub ochiul de lanț care urmează după 2 piciorușe lungi de la rândul anterior. Repetăm de încă 4 ori. Vom avea 6 secvențe lucrate, care marchează petalele florii. După ultimul picioruș lung, închidem rândul cu un picioruș orb lucrat în al treilea ochi de la începutul rândului.


După ce închidem rândul, mai lucrăm 2 piciorușe oarbe pentru a ajunge cu croșeta în spațiul gol dintre piciorușele de la rândul anterior.
Rândul 3. Lucrăm 3 ochiuri de lanț și 6 piciorușe lungi. Toate le lucrăm în același spațiu de jos. Apoi 7 piciorușe lungi lucrate în spațiul gol următor. Repetăm secvența de 7 piciorușe lungi de încă 4 ori, pentru toate petalele florii. Închidem rândul cu 1 picioruș orb lucrat în al 3-lea ochi de la începutul rândului.


Rândul 4. Schimbăm ața cu altă culoare (de exemplu galben deschis)  și tragem noul fir prin piciorușul orb de închidere, de la rândul anterior. Lucrăm 6 piciorușe scurte în dreptul fiecărui ochi de la rândul anterior. Când ajungem la capătul petalei lucrăm un picioruș lung special, trecând croșeta prin spațiul dintre piciorușele lungi de la rândul 2 (așa cum se vede în figură). Continuăm cu  *7 piciorușe lungi lucrate în dreptul fiecărui ochi de la rândul anterior, 1 picioruș lung special *.  Repetăm secvența ** de încă 4 ori, pentru toate petalele.


Rândul 5. Schimbăm ața în altă culoare, de exemplu albastru deschis. Lucrăm 2 piciorușe scurte trecând croșeta doar pe sub firul din spate al ochiului de jos (în acest fel vom lucra toate piciorușele scurte de la acest rând) și apoi în ochiul de mijloc al petalei (al 4-lea de la rândul anterior) lucrăm :  1 picioruș scurt, 1 ochi de lanț. 1 picioruș scurt. Continuăm cu 7 piciorușe scurte până ajungem iar la mijlocul petalei, unde lucrăm, din nou, în același ochi, 2 piciorușe scurte separate printr-un ochi de lanț. Repetăm până la capătul rândului și închidem prin ochi alunecat în ochiul de la începutul rândului.

 

2 comentarii: