sâmbătă, 18 aprilie 2015

Frunze croșetate

Un model interesant de frunze la care, pentru a începe lucrul ne folosim de inelul magic despre care am vorbit la Inimioare croșetate.

Rândul 1.
Pe inelul magic începem lucrul cu 3 ochiuri de lanț, apoi continuăm cu 5 piciorușe lungi, 3 ochiuri de lanț, 5 piciorușe lungi și încheiem cu alte 3 ochiuri de lanț și fixăm acest lănțișor cu un picioruș orb de inelul magic.

Rândul 2.
Ne întoarcem și lucrăm pe ultimul lănțișor de 3 ochiuri, 6 piciorușe scurte pentru care trecem croșeta pe sub lănțișor. Apoi lucrăm 5 piciorușe lungi despărțite prin câte un ochi de lanț. Fiecare picioruș lung se lucrează în dreptul piciorușelor lungi de la primul rând. După al 5 -lea picioruș lung, lucrăm un ochi de lanț și în lănțișorul de 3 ochiuri de la rândul anterior lucrăm: 1 picioruș lung,  1 picioruș lung mărit și 1 picioruș lung dublu (pentru modul de lucru al acestor piciorușe folosiți explicațiile din Simboluri  din diagrame) 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung dublu, 1 picioruș lung mărit, 1 picioruș lung. Acum lucrăm 1 ochi de lanț și 5 piciorușe lungi despărțite prin câte un ochi de lanț. După al 5-lea picioruș, lucrăm 6 piciorușe scurte trecând croșeta pe sub lănțișorul de 3 ochiuri de la rândul anterior. Am ajuns la capătul rândului și ne întoarcem.


Rândul 3.
Așa cum am spus ne întoarcem și lucrăm 6 piciorușe scurte, câte un picioruș scurt peste fiecare picioruș scurt de la rândul anterior. Când ajungem în zona piciorușelor lungi lucrăm câte un picou pe fiecare picioruș de la rândul anterior (picou = lănțișor de 3 ochiuri pe care îl strângem în cerc unind ultimul ochi cu primul prin picioruș orb). Vom avem  7 picouri. Când ajungem la lănțișorul de 2 ochiuri de la rândul anterior (în vârful frunzei) lucrăm 1 picioruș lung, 1 picioruș lung mărit, un picou (așa cum a fost descris mai sus) apoi repetăm pe cealaltă parte a frunzei cele 7 picouri și 6 piciorușe scurte.

Terminăm rândul cu un picioruș scurt lucrat pe inelul magic și continuăm să lucrăm codița frunzei: un lănțișor din  7 ochiuri pe care ne întoarcem cu piciorușe scurte până la inelul magic. Tăiem ața la 10 cm distanță de lucru și trecem firul prin ultimul ochi strângând bine.
Acum strângem frunza cu ajutorul inelului magic, astfel încât cerculețul interior să fie cât mai mic.
 Cu acul fixăm bine cele două capete de ață ascunzându-le bine printre firele frunzei. Tăiem ațele cât mai aproape de lucru pentru a nu li se vedea capetele.
 

2 comentarii: