duminică, 12 aprilie 2015

Floare croșetată cu patru petale

Un model de floare croșetată pentru care am folosit un fir de ață de bumbac de grosime 10 și croșeta de 1,5mm. Diametrul exterior este de 5,5 cm.

Modul de lucru:
Pentru modul de lucru al piciorușelor vezi explicațiile din postarea cu simbolurile utilizate în diagrame .

Se lucrează un lanț format din 5 ochiuri și se unește ultimul ochi lucrat cu primul printr-un picioruș orb și obținem un inel.
Rândul 1:   pe inel se lucrează 8 piciorușe scurte.
Rândul 2:  2 ochiuri de lanț și un picioruș scurt. Repetăm secvența de 8 ori (vom avea 8 lănțișoare de câte 2 ochiuri). Avem grijă ca piciorușele scurte să le lucrăm peste piciorușele de la rândul anterior trecând croșeta pe sub ambele fire ale ochiului de la rândul anterior.
Rândul 3:
În primul lănțișor se lucrează 1 picioruș lung redus, 1 picioruș lung, 1 picioruș scurt. Repetăm secvența în celelalte 7 lănțișoare. Vom obține o stea cu 8 colțuri, colțurile sunt formate de piciorușele lungi.
Rândul 4: lucrăm un picioruș orb ca să ajungem în dreptul piciorușului lung de la rândul 3 (care este un vârf al stelei), apoi din ochiul piciorușului lung lucrăm un lănțișor din 4 ochiuri pe care îl fixăm cu un picioruș scurt de ochiul următorului colț al stelei (următorul picioruș lung). Repetăm de 7 ori .
Rândul 5: În primul lănțișor lucrăm: 1 picioruș scurt, 3 ochiuri de lanț, 2 piciorușe lungi duble, 2 piciorușe lungi triple, 2 piciorușe lungi duble, 1 picioruș lung. Trecem la al doilea lănțișor și lucrăm în ordine inversă: 1 picioruș lung, 2 piciorușe lungi duble, 2 piciorușe lungi triple, 2 piciorușe lungi duble, 3 ochiuri de lanț și un picioruș scurt. Pe lănțișoarele următoare 3-4, 5-6 și 7-8 repetăm secvența descrisă. Vom obține cele 4 petale mari.

Rândul 6: Toată floarea o bordurăm cu piciorușe scurte astfel:  începem cu  4 piciorușe scurte lucrate pe lănțișorul de 3 ochiuri din laterala petalei.. Pe vârful petalei lucrăm și repetăm secvența * 2 ochiuri de lanț și 1 picioruș scurt (formăm picouri)*. Piciorușele le fixăm pe firul din spate al fiecărui ochi de la rândul anterior. La mijlocul petalei lăsăm 2 ochiuri nelucrate și continuăm cu secvența *2 ochiuri de lanț + picioruș scurt*. Unde se termină petala (pe lănțișorul de 3 ochiuri ) lucrăm 4 piciorușe scurte. Între petale lucrăm un picioruș orb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu