marți, 10 februarie 2015

Laseta îngustă

Voi vorbi azi despre elementele de baza ale lasetei românești. Aici se deosebește de dantela irlandeză unde toate componentele sunt croșetate. M-am bucurat când am găsit pagini de internet în care, vorbindu-se despre dantela irlandeză, făceau referire la metodele de umplere a lasetei românești și pe care le utilizează în crearea diverselor modele.
Se recunoaște peste tot că Laseta (macrameul) este o dantelă specific românească....deci trebuie să fim mândri!
Dantela românească din lasetă are două componente: componenta croșetată și componenta de broderie lucrată cu acul.Componenta croșetată are la bază șnurul numit lasetă, pentru care sunt mai multe modele, care diferă după formă și lățime. Modelul ales se imprimă pe o pânză simplă cu ajutorul hârtiei de indigo, apoi se montează laseta (șnurul) conform modelului (voi mai vorbi despre montaj), se montează și celelalte piese, care pot fi flori, frunze...etc. apoi se trece la broderia cu acul. Și despre acestea voi vorbi în alte articole.

Voi descrie azi unul dintre modelele de lasetă: modelul de lasetă îngustă.



Laseta îngustă 
Rândul 1. 
Se începe lucrul cu un lănțișor din două ochiuri după care se lucrează un picioruș scurt introducând vârful croșetei înapoi în primul ochi de lanț lucrat (pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnica croșetatului, piciorușul scurt se lucrează astfel: se introduce croșeta într-un ochi din rândul de bază se apucă firul de ață cu vârful croșetei și se trage prin ochiul de la bază. Acum avem pe croșetă două bucle. Se ia firul de ață cu vârful croșetei și se trece prin cele două bucle de pe croșetă).
Acum avem o buclă pe croșetă.
Rândul 2.
Pe croșetă avem o buclă. Întoarcem (răsucim)  între degete laseta de la dreapta la stânga și observăm că în lateral, pe margine, s-au format două fire de la piciorușul deja lucrat. Introducem vârful croșetei pe sub firul de deasupra și tragem firul de ață. Acum avem două bucle pe croșetă. Le lucrăm pe amândouă trecând firul de ață prin ele.
Întoarcem iar laseta răsucind-o între degete, de la dreapta la stânga și repetăm rândul 2.
Se lucrează șnurul de lungimea necesară pentru modelul care îl dorim. Este bine să măsurați conturul pe care este necesară montarea lasetei pentru a lucra o lungime suficientă de șnur.


 
        


 


    
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu